Dag van het Landvarken

Op zaterdag 2 juli 2016 organiseerde Vereniging Fokkersclub Nederlands Landvarken voor leden en geïnteresseerden een Open Dag, tevens Algemene Ledenvergadering op Utrecht Natuurlijk locatie Griftstede (Van Swindenstraat 129, 3514 XR Utrecht)

Het programma zag er als volgt uit:

12.30 – 13.00 uur: Kennismaking met kopje koffie
13.00 – 13.30 uur: Voordracht “ Historie van het Nederlands Landvarken”
13.30 – 14.00 uur: Voordracht “Doel en opzet Fokkersclub Nederlands Landvarken”
14.00 – 15.00 uur: Algemene Ledenvergadering:
1. Opening.
2. Actuele ledenlijst
3. Vaststelling fokkerij reglement
4. Vaststelling contributie 2016
5. Overige verenigingszaken
6. Sluiting
12.30 – 16.00 uur: Kijkje op Stadsboerderij Griftstede waar een NL zeug aanwezig is en naar verwachting met pasgeboren Nederlands Landvarken biggen.


Dag van het Landvarken 18 april 2015

Op zaterdag 18 april organiseerde Fokkersclub Nederlands Landvarken haar eerste eigen Dag van het landvarken.

dag landvarken 300 200

Deze dag waren we welkom bij Bert Selman, een varkenshouder in Aalten. Sinds 18 jaar runt Bert zijn varkensbedrijf, deze telt 330 zeugen, waarvan ruim 20 zeugen tot het Nederlands Landvarkenras behoren. Bert zet de zeugen in als moederdieren.

Na de ontvangst met koffie en een varkensmuffin volgen inleidingen van:
• Jan Merks , voorzitter Fokkersclub Nederlands Landvarken, over de oprichting van de Fokkersclub
Rob Schurink, voerleverancier bij Agruniek Rijnvallei, over de gemiddelde voedselsamenstelling van varkens, en huisvesting om aan te denken als je een varken aanschaft.
• Bart Wille, dierenarts bij Slingeland Dierenartsen, over de gezondheid van hobbyvarkens en mogelijke stofwisselingsproblemen, kreupelheden en infectieziektes om rekening mee te houden.

Na de korte inleidingen is met grote interesse rondgekeken bij de biggen in de weide. Twee hobbyhouders waren de gelukkigen en konden beide een big (geboren 24 januari) meenemen naar huis. De andere biggen gaan later naar hun nieuwe eigenaar. Foto’s van de dag vind je in ons Fotoboek.

De Fokkersclub nodigt iedereen uit lid te worden en indien mogelijk landvarkens aan te schaffen, ten behoeve van het behoud van dit bijzondere ras.


Dag van het Landvarken 13 september 2014

dag landvarken cake 300 200

Op zaterdag 13 september organiseerde Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) een eerste Dag van het landvarken. Kwaliteiten van het ras, de huidige situatie van de populatie en het houden van dit dier stonden deze dag centraal.

De dag werd gehouden op door SZH erkend educatiefcentrum Presikhaaf in Arnhem. Ongeveer 30 geïnteresseerden kwamen hier bijeen om zich te laten informeren over het Landvarken en te sparren over vervolgstappen om het behoud van het Landvarken invulling te geven.

De ontvangst met koffie volgen inleidingen van:
• Geert Boink , voorzitter SZH, over de aanleiding en het doel van deze dag
• Henk Slaghuis, over de historische achtergrond van het Nederland landvarken
• Gert van der Gaag, over de stand van zaken van het landvarken bij Topigs
• Rita Hoving, over de opzet van een stamboek of rasorganisatie
• Ad Taks over nieuwe bestaansmogelijkheden van het landvarken in recreatie, toerisme, of op culinair vlak

Na de korte inleidingen heeft Lobke, medewerker van Natuurcentrum Arnhem een rondleiding gegeven langs de landvarkens van het en werd nog ruime tijd doorgesproken over het vervolg. Een aantal aanwezigen heeft aangegeven landvarkens te willen gaan houden, ook een aantal aanwezigen heeft aangegeven onder de naam ‘Club van vrienden van het Nederlands Landvarken’ verder in kleiner verband te brainstormen over een organisatievorm voor een duurzaam behoud van dit ras.